/*Pinterest HTML tag*/ /*nevim*/

Ne nadarmo se říká, že ženy mají těžší život než muži. Samozřejmě je to jen fráze, která v reálu není aplikovatelná plošně. Vždy záleží na konkrétním jedinci a především životní situaci, v níž se právě nachází. Přejdeme-li ovšem k tématu těhotenství a porodu, mužské ego by mělo jít stranou. Tady je tou největší hrdinkou právě žena. 

Těhotenství, porod, šestinedělí a péče o ratolest, která vlastně nikdy nekončí. To je jen zlomek toho, co velké procento žen v životě čeká. Dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v České republice narodí okolo stovky tisíc dětí ročně (měřeno v letech 2001-2020). Na jednu ženu tedy vychází v průměru 1,5 dítěte. V rámci světového měřítka přijde na svět na 300 000 dětí za jediný den. Těhotenství znamená radost a lásku k novému tvorečkovi, stejně tak ale představuje obrovský zásah do organismu ženy. Jedná se o nepřeberné množství změn, s kterými se některé rodičky mohou vyrovnávat i léta po porodu. 

 

Co změny způsobuje

 

Hormony. Ano, zjednodušeně řečeno jsou změny (nejen) v ženském těle po porodu způsobeny hormony. Hormonální soustava ovládá velkou část procesů, které se v těle člověka odehrávají. Ať už se jedná o děje v našem nitru, které nevnímáme, jako jsou trávení, dýchání, krevní oběh, růst kostí, svalů, nebo ty vnější typu pohyb, pocení, vylučování – všechny jsou řízeny z centra uloženého v našem mozku. Toto centrum komunikuje s jednotlivými částmi těla dvěma způsoby, a sice pomocí nervové a hormonální soustavy. 

 

Jak hormonální soustava funguje

 

Kdykoliv řídící centrum vydá pokyn, hormonální žláza začne produkovat hormon, který následně vyšle směrem k orgánu, svalu či tkáni spolu s “příkazem” vykonat danou činnost. Hormony po těle putují v krevním oběhu. Tam jsou vylučovány různými tkáněmi, buňkami a v největší míře pak endokrinními žlázami, které jsou k této funkci uzpůsobeny. Pokud u někoho v těle tento proces nefunguje tak, jak má, jedná se o patologický jev. Ale to už je jiný příběh. 

Často používané slovní spojení “splašené hormony” by se dalo laicky přeložit jako dočasná změna v přirozeném chodu hormonální soustavy, což je v určitých situacích naprosto přirozené a s výše zmíněnými patologickými jevy nemá nic společného. Ideálním příkladem je těhotenství. Růst a vývoj nového potomka je pro tělo velká věc. Není proto divu, že veškeré tělní pochody zpozorní a začnou se chovat jinak, než je obvyklé. Hormony se zkrátka splaší. Právě z tohoto důvodu ale existuje šestinedělí neboli období, během kterého se ženské tělo i mysl dostávají zpět do předporodního stavu. 

 

Změny v psychice ženy

 

Řídící centrum lidského těla se nachází v mozku. Dalo by se tedy předpokládat, že i hlava je k hormonálním změnám náchylná. A je tomu skutečně tak. Každý z nás jistě alespoň jednou v životě zaslechl pojmy poporodní deprese a laktační psychóza. V obou případech se jedná o náhlé poporodní stavy, které nelze předvídat. Mohou postihnout i jinak zdravé jedince. Ženu namísto očekávané radosti z ničeho nic přepadne úzkost, strach a pocit, že na roli matky není připravena. Do jisté míry se jedná o přirozený stav. Často bývá vyvolaný prudkým poklesem hormonů – ty, laicky řečeno, z těla odejdou spolu s miminkem. Pakliže ale potíže přetrvávají nebo dokonce sílí na intenzitě, žena by se měla mít na pozoru. Přestože okolí tyto stavy mnohdy zlehčuje, v určité fázi se oficiálně jedná o vážné onemocnění, které je třeba neprodleně řešit s odborníky. 

 

Změny na těle

 

Narozdíl od změn psychického rázu jsou viditelné, mnohdy i pouhým okem, což ale neznamená, že by významem či závažností převyšovaly změny v psychice. 

 

Nadměrné množství tuku

 

Skutečnost, že žena během těhotenství nabere nějaká ta kila navíc, je zcela normální, ba dokonce žádoucí. V jejím nitru po dobu devíti měsíců roste zcela nový človíček. Spolu s dítětem, které v době porodu váží v průměru mezi třemi až čtyřmi kilogramy, jsou v děloze i plodová voda, placenta, krev a další tělní tekutiny, které mohou dohromady vážit klidně dalších pět kilo. Pokud tedy žena v očekávání nabere například 20 kilogramů, může hned u porodu polovinu shodit. 

Během šestinedělí podléhá tělo rodičky potřebné regeneraci a ta by jej proto neměla zatěžovat cvičením. Postupně se stahuje těhotenské bříško, zacelují jizvy a celkově se tělo dostává zpět do normálu. Pakliže ženě bříško částečně zůstane, může pomoci moderní medicína. Ve věci redukce nahromaděného tuku či povislé kůže nejlépe funguje laser. Společnost Artmediz má v distribuci hned několik šikovných přístrojů, jmenovitě ARTlift, ARTlipo, pro korekci jizev pak lasery PicoLO a PicoLO Premium

 

Diastáza

 

Diastáza, v překladu rozestup břišních svalů, se vyskytuje u velkého procenta rodiček. Přestože diagnóza zní poněkud děsivě, tím správným přístupem se bříško dát opět rychle do normálu. Přečtěte si o diastáze více v našem článku. 

 

Problémy s inkontinencí

 

Únik moči je choulostivé téma. Lidé o něm nemluví, snaží se jej vyřešit vlastními prostředky a silami, nebo se s ním naučí žít. Inkontinence moči po porodu je ovšem přirozený jev způsobený nadměrným tlakem na oblast pánevního dna. Dojde k oslabení svalstva, které najednou není schopno fungovat jako dřív. Ve většině případů se ale jedná pouze o dočasný stav. Přečtěte si více o inkontinenci moči v našem článku.