/*Pinterest HTML tag*/ /*nevim*/

Diastáza, laicky řečeno rozestup břišních svalů, postihuje především zástupce něžného pohlaví. Situace nastane, jakmile se přímý břišní sval rozprostírající se po celé délce od hrudní kosti ke sponě stydké de facto vertikálně rozdělí na dvě poloviny. Nejčastěji tento jev pozorujeme u žen po porodu. Nesoulad břišních svalů ale může potkat i muže, bezdětné ženy a také děti. 

 

Svalstvo dutiny břišní

 

V oblasti břicha se vyskytuje množství svalů odlišných velikostí, struktur i funkcí. V jejím nitru je uložena většina lidských orgánů a zároveň se jedná o část těla, která je namáhána téměř při každém pohybu. Pružnost a flexibilita břišní stěny je tedy nezbytná. Břišní svaly společně tvoří nitrobřišní tlak, jehož primární funkcí je ochrana životně důležitých orgánů. 

 

Svaly chránící orgány

 

  • Přímý břišní sval
  • Vnější šikmý sval
  • Vnitřní šikmý sval
  • Transversus
  • Bránice
  • Svalstvo pánevního dna
  • Svalstvo v oblasti zad

 

Kýla, nebo diastáza?

 

Rozestup břicha se projevuje na přímém břišním svalu, který je situován na povrchu. Je tvořen dvěma pruhy svalů a vazivovou tkání uprostřed. Při rozestupu jsou oba pruhy posunuty do stran a tkáň se rozšíří, což způsobí, že vnitro dutiny břišní není dostatečně chráněno. 

Nesoulad břišní stěny může doprovázet tzv. vyboulení vazivové tkáně, tedy kýla. Pokud dojde k průniku orgánů skrze tkáň, jedná se o uskřinutou kýlu, která je životu nebezpečná. Pakliže je šíře rozestupu větší než 2 cm a bez vyboulení, lékařem je stanovena diagnóza Diastasis Recti

 

Diastáza po porodu a jak s ní naložit

 

Otěhotnění výrazně ovlivní nejen psychickou, ale především fyzickou stránku každé ženy. Již od okamžiku oplodnění v těle dochází k řadě hormonálních změn vedoucím mimo jiné ke změně tělesné konstituce ženy, aby mělo dítě prostor správně růst a finální porod byl co nejjednodušší pro něj i samotnou rodičku. A rozestup břicha je jednou z těchto změn. V případě těhotenství se tedy jedná o přirozený jev, který by měl samovolně ustoupit. Pokud se tak nestane v horizontu několika měsíců, ve většině případů je období šesti měsíců dostačující, je žádoucí situaci konzultovat s lékařem. 

 

Kdo všechno může trpět diastázou

 

Nepřirozené postavení břišních svalů provází jedince všech věkových skupin. Mimo ženy po početí jsou ohrožení i muži nebo děti. Mezi rizikové faktory, které mohou projev diastázy stimulovat, se řadí těhotenství, obezita, nadměrná námaha či nesprávné držení těla

 

Cviky ano, ale ne ledajaké 

 

Přestože postihuje velké procento populace napříč pohlavími i věkovými skupinami, na diastázu v současné době neexistuje jednoznačná léčba. Záleží mimo jiné na tom, co diastázu způsobilo. Je-li za tím nadměrná hmotnost, je třeba se zaměřit na životosprávu. Pokud je důvodem špatné držení těla či přetížení, doporučuje se změna životního stylu. Ať už je ale ve hře jakýkoliv z rizikových faktorů zmíněných výše v článku, správným cvičením nic nepokazíte. Je důležité cviky střídat. Zapojit by se měly všechny břišní svaly a zátěž během cvičení by se pokud možno měla rovnoměrně rozdělit. I dechové cvičení je dobrým prvním krokem. 

 

Pomoc moderní medicíny

 

Fyzioterapeutický přístroj InShape je mimo jiné mistrem v oblasti rehabilitace. Jedním z problémů, kterým se přístroj věnuje, je právě rozestup břišních svalů. Technologie pracuje na bázi fokusované elektromagnetické energie EMS, jež účinně stimuluje pánevní dno. Celý proces spouští supramaximální kontrakce. Kontrakce, jako jsou tyto, nelze dosáhnout běžnou svalovou činností, jako je cvičení. Díky terapii se vazivová tkáň uzavře.

InShape slouží také jako motor inovativního křesla PelvicSeat. Zařízení bylo vyvinuto za dohledu naší společnosti Artmediz, a sice za účelem zpevnění svalů pánevního dna.