/*Pinterest HTML tag*/ /*nevim*/

Osteoporóza neboli řídnutí kostí bývá často přisuzována zástupcům starší věkové skupiny, zejména pak lidem důchodového věku. Onemocnění se ale ve skutečnosti vyskytuje napříč generacemi. Důvodů je mnoho, ne vždy je v našich silách je ovlivnit. Mimo věk jsou nejčastějšími příčinami genetická predispozice, strava s nedostatkem vápníku či špatná funkce trávicího systému, kdy nedochází ke správnému vstřebání vitaminů a minerálů. 

 

Jaké jsou příznaky

 

Skutečnost, že se onemocnění projeví zlomeninou, není tak úplně pravdivá. Osteoporóza je v drtivé většině případů na samém počátku bez příznaků. Jedinci zpravidla pociťují bolesti zad či dalších končetin, což je ale nepřiměje myslet hned na to nejhorší. Dalším z příznaků bývá postupná deformace kosterní soustavy člověka, což se v praxi projevuje hrbením a zmenšením výšky postavy až o jednotky centimetrů. Zlomenina samotná se často objevuje až v pozdější fázi onemocnění. Finální diagnózu může potvrdit až lékař, nejčastěji pak pomocí rentgenového vyšetření (RTG). 

 

Rizikové skupiny

 

  • Starší jedinci
  • Osoby s alergií na laktózu 
  • Vegani
  • Ženy s brzkou menopauzou 
  • Ženy trpící hormonální nerovnováhou 
  • Alkoholici a kuřáci 
  • Jedinci s nedostatkem pohybu

 

Pacienti diagnostikováni s osteoporózou vyššího stupně jsou mnohdy nuceni čerpat invalidní důchod. Jedná se často o jedince, kterým i běžný pohyb způsobuje nesnesitelné bolesti. Nemoc je nevyléčitelná. Pokud je ale pacient pod dohledem lékaře, proces řídnutí kostí lze zpomalit, a sice pravidelným cvičením, rehabilitací, posilováním svalové hmoty okolo kosti a často i celkovou změnou životního stylu. 

 

Prevence

 

Vyvážený životní styl bývá klíčem k mnoha neduhám. V případě osteoporózy může pomoci, nicméně z velké části nástup nemoci ovlivnit nemůžeme. Existuje několik tipů, které mohou řídnutí kostí odvrátit na vedlejší kolej. Jsou mezi nimi dostatek pohybu, zvláště při sedavém zaměstnání, správné držení těla, vyvážená strava s dostatkem vitaminu D, omezený příjem alkoholu a nejlépe žádné kouření. 

 

Osteoporotické vyšetření

 

Čím dříve je nemoc odhalena lékařem, tím větší má pacient šanci na plnohodnotný život. V rámci medicíny existuje více metod, jak výskyt osteoporózy potvrdit, či naopak vyvrátit. Tou nejvyužívanější je kostní denzitometrie. Lékařům pomůže nejen s finální diagnózou, ale také s doplňkovými informacemi, jako je skutečný obsah minerálů v kosti pacienta. 

 

Přečtěte si vše o kostní denzitometrii v našem článku. Najdete zde mimo jiné i charakteristiku přístrojů značky OsteoSys, které máme coby Artmediz v oficiální distribuci.