/*Pinterest HTML tag*/ /*nevim*/

Prvotní kouzlo a následné odstranění tetování

 

Jak odstranění tetování probíhá? Je k našemu tělu šetrné? Je zákrok bolestivý a pokud ano, je míra bolesti snesitelná? Jsou zapotřebí anestetika? Je výsledek 100%, nebo v pokožce nenávratně zůstává náznak inkoustu? Tato snůška dotazů se jistě vybaví mnohým, kteří odstranění tetování zvažují. V tomto článku se je pokusíme zodpovědět. Mimo to si povíme také o technologii, která se konkrétně v České republice odstraněním tetování zabývá. Tak se dejte do čtení! 

 

Co nás k tetování vede

 

Jsou mezi námi dva tábory jedinců. Pakliže tedy nebereme v potaz ty, kteří jsou zcela proti tetování. Jedna skupina nad tímto krokem delší dobu přemýšlí a berou to jako věc na celý život, zatímco ta druhá to vnímá spíš jako legraci, zkrátka něco, do čeho jdou téměř bezhlavě. Nejčastějšími důvody pro tetování bývá touha se zviditelnit, láska k umění nebo možnost si určité životní momenty uchovat jako vzpomínku, kterou budeme mít neustále před očima. 

Ať už se řadíte do jakékoliv skupiny, je třeba si uvědomit, že tetování je určitý zásah do přirozenosti lidského těla a organismu jako takového. Přece jen jde o vpravení cizí látky do našeho podkoží, v tomto případě inkoustu. Doba jde ale neustále kupředu. V dnešní době už není problém nechat si tetování odstranit metodou, která je k lidskému tělu maximálně šetrná. 

 

Metod odstranění tetování je hned několik

 

Nejčastější cestou, jak se tetování zbavit, je bezpochyby laser. Mezi další metody patří chirurgický zákrok, chemický peeling či dermabraze, pomocí které se z pokožky odstraňuje například akné. 

V minulosti odstranění tetování přípomínalo jakýsi obřad. Mimo značně bolestivé techniky, jakými byly kožní štěpy, aplikace kyseliny či seškrabávání svrchních vrstev pokožky, se pro odstranění tetování užívalo šťávy z citrusů, solných roztoků nebo ptačích výkalů, které měly inkoust z kůže vytáhnout. 

 

Technologie laseru

 

Laser se do povědomí veřejnosti dostal okolo 80. a 90. let 20. století. Zpočátku bylo ošetření velice bolestivé, nedisponovalo přesným zacílením a mnohdy po něm pacientovi zůstaly jizvy. Postupem času se laserové přístroje zdokonalily natolik, že dnes představují tu nejšetrnější možnou cestu, jak se tetování zbavit. Favority z naší dílny jsou jedinečné lasery Helios

 

Jak laser funguje

 

Imunitní systém je zázračná věc. Cizí či tělu jakkoliv neprospěšné částice pohltí a zamezí tím nemoci. Částice tetovacího inkoustu jsou ale příliš velké a tělo si s nimi bez pomoci neporadí. Úkolem laseru je tyto částice rozbít na menší díly, s kterými si imunitní systém hravě poradí. 

Ošetření laserem bývá nepříjemné. Bolesti se ale dá předejít léky pro znecitlivění kůže, chladícími gely či pravidelným chlazením postiženého místa a nejedná se tedy o zákrok, který by se nedal vydržet. Přece jen ale jde o invazivní zásah a výsledkem ošetření je čerstvá rána, která následně vyžaduje péči. 

 

Kolik ošetření potřebuji

 

Pouhé jedno sezení stačí jen málokdy. Vše se odvíjí od velikosti, barevnosti, stáří tetování, tloušťky jednotlivých linek, záleží ale také na kožním pigmentu. Coby obecné rozmezí se uvádí 1-10 ošetření. Některé obrazce jsou ale tak rozměrné a zanesené hluboko pod kůží, že se jich nikdy nezbavíme úplně. 

Jednotlivá ošetření by mezi sebou měla dodržet interval šesti týdnů. Po každém zákroku je třeba o ránu pečovat a nejméně po dobu pěti dnů ji pravidelně mýt teplou vodou s mýdlem, natírat antibiotickou mastí a před nečistotami chránit krytím či obvazem. Jedině tak se do čerstvé rány nedostane infekce. 

 

A co si z tohoto článku odnést? Odstranění tetování pomocí laseru je tou nejšetrnější metodou, kterou našemu tělu můžeme dopřát. Ošetření může být nepříjemné, nicméně existují pomůcky, jak případnou bolest zmírnit na minimum. Je třeba počítat s poměrně dlouhou rekonvalescencí. Mezi jednotlivými zákroky je nutné dodržet šestitýdenní pauzu, přičemž těchto zákroků může být několik. Pakliže na těle máme rozměrné a hodně barevné tetování, měli bychom zvážit, zda se nám ošetření vůbec vyplatí a zda není lepší tetování upravit jiným nákresem.