/*Pinterest HTML tag*/ /*nevim*/

PICO & NANO

 

Co bere zlato ve věci odstranění tetování?

 

Přestože ten největší “boom” už je léta za námi, tetování je v kurzu i v dnešní době. Spolu s jeho vývojem roste i zájem nechat si tetování odstranit, na což je moderní estetická medicína připravená. Tou nejrozšířenější a zároveň nejšetrnější metodou je laserové odstranění tetování. Použití laseru ve zdravotnictví je v dnešní době naprosto běžné, obavy proto nejsou na místě.

Na dnešním trhu se o první pozici perou dvě technologie, a sice přístroje operující na bázi pico a nano. V tomto článku si obě přiblížíme. Řekneme si, čím se tyto laserové technologie liší, jaké jsou jejich plusy a mínusy a jak obě působí na lidské tělo. 

 

Jak funguje PICO 

 

Technologie pico je benjamínek estetické medicíny. Zároveň se ale jedná o obrovský pokrok ve věci ošetření laserem, který si získal oblibu jak u lékařů, tak pacientů. 

Největší výhodou pico laserů je rychlost. Pico laser operuje na bázi krátkých a rychlých impulsů, jejichž délka je měřena na biliontinu sekundy. Přístroj nevysílá tepelnou energii, nýbrž užívá benefitů rázové vlny. Ošetření je díky tomu daleko méně bolestivé a celkový proces rychlejší. 

I velká rychlost má ale svá úskalí. Čím rychlejší tempo, tím nižší míra pečlivosti, což k pico laserům víceméně sedí. Svou práci tak daleko lépe odvedou na pokožce světlejšího pigmentu a nejlépe pak, pokud je tetování staršího data, vybledlejší nebo je složeno z tenčích linek. Pico lasery jsou ideální ve finálních fázích odstranění tetování. Jakmile byla kresba laserem jiné technologie odstraněna alespoň ze 70 %, Pico laser výsledek hravě dotáhne k dokonalosti. 

Výhody:

  • Rychlost 
  • Přesnost zacílení
  • Lepší snesitelnost zákroku

Nevýhody:

  • Novinka na trhu
  • Velké finanční náklady 
  • Vhodnější na pokožku světlejšího pigmentu i tetování

 

Jak funguje NANO

 

V období posledních deseti, dvaceti let vévodila trhu laserů právě nanotechnologie. Byla rychlá, účinná, profesionální a na svou stranu si dovedla získat řadu spokojených uživatelů. Vývoj je ovšem přirozenou věcí v jakémkoliv odvětví lidského života, a to včetně laserových technologií. Na výsluní se dostala nová technologie pico, která svou předchůdkyni na nějakou dobu zastínila. 

U nano laseru nezáleží na velikosti, barevnosti tetování, ale ani na pigmentu pokožky. Právě naopak – nanotechnologie skvěle pracuje s tmavým tetováním či pokožkou tmavšího pigmentu. Je proto ideální zejména v raných fázích procesu odstraňování, kdy jsou částice inkoustu velké a tmavé. Postupem času se i nano lasery dočkaly vylepšení. Rychlostí se nyní téměř vyrovnají pico laserům, schopností působit hlouběji v pokožce se ovšem posouvají na první místo. 

Výhody:

  • Letitá zkušenost
  • Schopnost působit hlouběji v pokožce
  • Ideální pro práci s tmavší pigmentací

Nevýhody:

  • Nižší rychlost 
  • Vyšší míra bolesti
  • Lépe působí v raných fázích procesu odstranění 

 

Je laserové odstranění tetování cesta?

 

Každá věc má své plusy i mínusy, jak jsme si ostatně potvrdili i na laserových technologiích. Řada zdravotnických zařízení proto pro laserové odstranění tetování užívá obou typů současně, našimi šampiony je řada laserů Helios. Během raných fází procesu je nejlepší volbou nano laser, který si hravě poradí s tmavým podkladem tetování. Případná bolest se dá snadno ztlumit znecitlivující mastí či chladivým gelem. Finální dokončení následně zůstává na bedrech pico laseru, který odstranění tetování dotáhne do zdárného konce.