/*Pinterest HTML tag*/ /*nevim*/

Nádorová onemocnění mají ročně na kontě desetitisíce obětí. Počet pacientů s karcinomem v těle setrvale stoupá a jen v České republice bývá ročně diagnostikováno okolo stovky tisíc onemocnění. Zákeřná nemoc napadá zástupce všech věkových skupin, přičemž se stále častěji jedná o mladé jedince či dokonce děti. Rakovina prsu se řadí mezi nejčastěji se vyskytující onkologická onemocnění. Přestože v drtivé většině se s nemocí setkáváme u žen, ani zástupci mužské populace vůči ní nejsou imunní. 

 

Co rakovinu způsobuje

 

Nádorové onemocnění, onkologická diagnóza, karcinom, rakovina. Všechna pojmenování způsobují, že se nám na vteřinu zatají dech, udělá nevolno, tělo polije studený pot nebo se hlavou proženou ty nejčernější scénáře. Rakovina je zcela objektivně vnímána coby velký strašák současné doby. Může se projevit téměř kdekoliv na těle, v registru onkologických diagnóz je zapsána bezmála stovka druhů rakoviny. Počet zhoubných nádorů (ZN) s každým rokem roste a ani natolik pokroková úroveň zdravotnictví do dnešního dne nebyla schopna najít účinný lék, který by onkologické pacienty vrátil zpět do běžného života podobně, jako to dělá například paralen s chřipkou. 

Nádorová onemocnění vznikají v důsledku genetických změn v rámci buněčného systému. Každá buňka v sobě nese genetickou informaci, která určuje její funkci či životnost. V lidském těle probíhá proces zvaný buněčné dělení, v čemž celý problém pramení. Buněčné dělení má za cíl obměnu starých buněk za nové. Pokud vše funguje tak, jak má, staré buňky samovolně zaniknou a nové následně přeberou jejich funkci. Pakliže ale dojde k mutaci genetického kódu buňky, dělení je narušeno a velmi zjednodušeně se dá říci, že v tuto chvíli se z běžné buňky stává nádorová. Nádorové buňky se chovají nepředvídatelně. Tvoří nové buňky, aniž by zanikaly ty staré, a mimo jiné vytvářejí vlastní proteiny, díky kterým jsou schopny průniku do okolních tkání, tedy metastáz

Nepříliš zdravý životní styl může propuknutí nemoci také podpořit. Mezi rizikové faktory se řadí především nedostatek pohybu, nezdravý a nevyvážený jídelníček, příliš stresu, hormonální nerovnováha, konzumace alkoholu či kouření. Značnou roli hrají také věk, rodinná anamnéza a jiné nemoci, s kterými se jedinec případně léčí. 

 

Příznaky rakoviny prsu

 

Včasná diagnostika nemoci je pro následnou léčbu stěžejní. Pakliže si žena sama na sobě všimne nezvyklých změn, měla by se neprodleně poradit s lékařem. Nejčastějším příznakem výskytu karcinomu prsu je tvrdá bulka. Nachází se v oblasti prsu a podpaží a častokrát si ji žena nahmatá úplnou náhodou, například při převlékání. Dalšími varovnými signály, že něco není v pořádku, jsou změna tvaru prsu, zarudnutí kůže, vznik hematomu, vyrážka, krvavý výtok z bradavky nebo neobvyklá bolest v oblasti prsu

 

Zhoubná, či nezhoubná bulka na prsu?

 

Pakliže si bulku nebo uzlík nahmatáme, černé scénáře by měly jít pokud možno stranou, jelikož se nutně nemusí jednat o zhoubný útvar. Ba naopak. Dle dat Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) je až 75 procent všech anomálií na prsu nezhoubného charakteru. Do skupiny nezhoubných (benigních) nádorů patří cysty, lipomy, papilomy nebo například fibroadenomy. Na pohmat se jedná o útvary uzlíkovité, hrudkovité či bradavičnaté. Nejčastější je běžná tuková bulka. 

 

Vyšetření a možnosti léčby

 

Po objevu bulky či jiné anomálie by se měl jedinec neprodleně objednat u lékaře. Ten případ ve většině případů deleguje rovnou na odborné pracoviště, kde se provádí mamografické vyšetření. Každá žena od 45 let věku má na mamograf nárok v rámci prevence. Vyšetření by měla podstupovat pravidelně, a sice jednou za dva roky. Podívejte se na mapu všech screeningových center v České republice. Pakliže se potvrdí, že je nález zhoubný, začíná se s léčbou. Aktuálně lékaři využívají tři metody – chirurgické odstranění ložiska, radioterapii a chemoterapii. Výběr metody odborník vyhodnotí dle lokace, charakteru a rozsahu nádoru. 

 

Ultrazvuky Focus & Fusion

 

Artmediz má v distribuci špičkové ultrazvuky od firmy Focus & Fusion. Jedná se o ultrazvukové diagnostické systémy vybavené těmi nejmodernějšími technologiemi a spolehlivým systémem. Screening přístrojů dokáže vnitro lidského těla zachytit v jednotkách sub milimetrů, buněčnou tkáň tak lékaři zobrazí v největším možném detailu. 

 

Jak se projevuje rakovina prsu u mužů

 

Rakovina prsu u mužů se vyskytuje spíše vzácně, dle Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) se jedná přibližně o jedno procento z celkového počtu diagnostikovaných zhoubných nádorů prsu. I tak ale její výskyt meziročně stoupá. Nemoc se projevuje podobně jako v případě ženského prsu. Jedinec si často nahmatá tvrdou a neforemnou bulku v oblasti prsu nebo podpaží, směrodatné ale mohou být i změna velikosti prsu, ztuhnutí prsu, odlupování pokožky, výtok z bradavky či její vtažení. 

 

Růžový říjen aneb měsíc boje proti rakovině prsu

 

Výskyt rakoviny prsu je globálním problémem. Lékaři zdůrazňují význam včasné diagnostiky, která může mnohonásobně zvýšit šance na úplné vyléčení, a lidé, kteří nemoc porazili, zase sdílí své příběhy s ostatními. S cílem osvěty byl tak měsíc říjen celosvětově ustanoven coby měsíc boje proti rakovině prsu. Měsíci se přezdívá Pink October, počeštěně Růžový říjen nebo Pinktober. Symbolem je růžová stužka, kterou lidé často nosí na oblečení ve formě brože. 

Měsíc listopad je věnován mužskému zdraví. Charitativní akce známá jako Movember cílí na zdraví mužů a mezi onemocnění, jejichž závažnost zdůrazňuje, patří mimo jiné rakovina varlat a prostaty. Jakožto symbol si muži pro dobrou věc nechávají narůst knír.