/*Pinterest HTML tag*/ /*nevim*/

Bradavice. Nepříjemná věc, která ne jednomu z nás vezme kus sebevědomí. Přitom se ale jedná o něco, s čím se v životě setkal snad každý a tak vlastně není důvod se stydět, není tomu tak? Hlavě je ale těžké poručit, a proto raději nakoukneme do světa dnešní moderní medicíny, která si s takovou banalitou, jakou bradavice nepochybně jsou, umí hravě poradit. V tomto článku si řekneme, co jsou bradavice zač a proč se tvoří, z jakých metod pro jejich odstranění si můžeme vybrat a jakou roli v tom hraje inovativní přístroj CryoPen

 

Proč se bradavice dělají

 

Bradavice či jiné výrůstky na kůži virového charakteru jsou způsobeny lidským papilomavirem (HPV). Virový původ mimo jiné znamená, že se snadno přenášejí, a to jak z jedince na jedince, tak z jedné části těla na druhou u jedné a té samé osoby. HPV virus se nejčastěji vyskytuje na veřejných místech, nejvíce pak na teplejších místech s velkou koncentrací vlhkosti. Skutečnost, že “rájem” bradavic jsou bazény, aquaparky, sauny či podobná zařízení, tedy není jen pouhý mýtus.

 

Bradavice na noze, na ruce a kde ještě?

 

Jak už to u nemocí bývá, do nitra lidského organismu obvykle pronikají skrze citlivou či deformací ochablou část těla. Bradavice se nejčastěji dělají na chodidlech, rukou či obličeji a výjimkou nejsou ani bradavice genitální. Ve většině případů nepředstavují pro zdraví člověka nebezpečí. Často jsou ale strůjcem nepříjemného pocitu, jemuž člověk nedokáže dlouho vzdorovat. 

 

Můžeme jim předejít?

 

Jelikož se mohou na člověka přenést i nepřímým kontaktem s druhou osobou, je těžké se bradavicím zcela vyvarovat. V rámci prevence ovšem můžeme dodržovat pár základních doporučení. Která to jsou?

 

  • Bradavic se nedotýkat holýma rukama
  • Používat jen vlastní hygienické prostředky či obuv
  • Nechodit ve veřejných prostorách na boso
  • Hydratovat pokožku, jelikož vysušená je náchylnější k nemocem
  • Udržovat zdravý a vyvážený životní styl pro silnější imunitu

 

Možnosti léčby

 

Před podstoupením léčby je dobré se ujistit, že se skutečně jedná o bradavici. Nechtěné výrůstky na kůži totiž mohou být jiného původu. Namísto bradavic se může jednat o kuří oka, pigmentová znaménka, ztvrdlou kůži nebo dokonce kožní nádory. Inkubační doba bradavic je často i několikaměsíční, způsobů léčby ale existuje nepočítaně. 

Odstranění bradavic nejčastěji probíhá chirurgickým zákrokem, kdy dochází k mechanickému vyškrábání výrůstku, vyříznutím, které se ovšem pro častou recidivu nedoporučuje, laserem nebo pomocí kryoterapie, což v praxi znamená vypálení tekutým dusíkem. Poslední zmíněná metoda je ovšem bolestivá. Při styku s látkou o teplotě -196 °C se na pokožce často tvoří puchýře. V minulosti se pro aplikaci dusíku na postižené místo navíc užívalo vatových tyčinek, které svou nepřesností pacientovi mnohdy spíše ublížily, než pomohly. Kryoterapie se v posledních letech ale těší velkému progresu a léčba bradavic pomocí mrazivého dusíku se tak opět dostává na výsluní. 

 

Co na bradavice dle našich babiček

 

Řada pacientů dá před návštěvou lékaře přednost babským radám. Dle nich na bradavice nejlépe funguje česnek, cibule nebo aloe vera, kterými se místo potírá tak dlouho, než bradavice nadobro zmizí. Zaručeně prý pomáhá i jablečný ocet. Ten se aplikuje na odličovací tampon, na noc přiloží na postižené místo a řádně zalepí, aby nesklouznul. Kyselina v octu obsažená naruší buněčnou stěnu a bradavice po několika aplikacích odpadne sama.

 

Kouzlo přístroje CryoPen

 

Přínos kryoterapie se v rukou přístroje CryoPen mnohonásobně zvýšil. Aplikační pero přístroje je navrženo tak, aby dokázalo vyvinout tlak s maximální přesností cílení a téměř bez bolesti. Více o inovativním přístroji CryoPen si přečtěte na našem webu.

Vizuální porovnání léčby tekutým dusíkem za pomoci různých technik. Vatová tyčinka (vlevo), kryosprej (uprostřed) a CryoPen (vpravo).